social facebook box blue 32 social twitter box blue 32 social linkedin box blue 32 social google box 32 

My chroma - Άρθρα που ενδιαφέρουν

Εδώ θα βρείτε άρθρα γύρω από το σπίτι, τη διακόσμηση αλλά και προϊόντα και υπηρεσίες που αξίζουν αναφοράς.
Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Urbanart: Graffiti στα σχολεία

Urbanart: Graffiti στα σχολεία

carpe diem logo-001

Η ομάδα CARPE DIEM συνεχίζει με την ίδια πάντα επιτυχία την εφαρμογή του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια». Τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν τοιχογραφίες στο 35ο Δημοτικό των Εξαρχείων, το 1ο Δημοτικό Παγκρατίου, το 50ο Δημοτικό στο σταθμό Αττικής, το 20ο Δημοτικό Αγίου Παντελεήμονος και το 64ο Δημοτικό του Μεταξουργείου.

 

 

 IMG 3937  ENTYPO

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΧΡΩΜΑΤΑ COSMOSLAC, ΣΠΡΕΪ SABOTAZ80, ΣΚΑΛΩΣΙΕΣ ΚΑΡΑΒΑΣ

Το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» ξεκίνησε σαν ιδέα από την ομάδα Carpe Diem το 2007 με αφορμή την κυκλοφορία του λευκώματος «...στο δρόμο», το οποίο αποτέλεσε μια καταγραφή της streetart σκηνής στην Ελλάδα. Οι πρώτες τοιχογραφίες έγιναν το 2007 σε δύο σχολεία του δήμου Ν. Ιωνίας Αττικής, και το 2008 σε σχολεία στην περιοχή Αμπελοκήπων. Με το χρόνο προστέθηκαν διοργανώσεις σεμιναρίων στους μαθητές και αργότερα συμμετοχές και των ίδιων των μαθητών με ζωγραφική σε χαμηλότερες επιφάνειες των σχολικών κτιρίων.

KEZ 1  KEZ 2

Στη σημερινή του μορφή το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και λειτουργεί παράλληλα σε τρία επίπεδα: μαθητές / εκπαιδευτικοί και γονείς / τοπική κοινότητα. Το πρόγραμμα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τέχνη της τοιχογραφίας μπορεί να παρέμβει στο «δέρμα» της πόλης, να ομορφύνει τους χώρους, να εκφράσει μηνύματα και προβληματισμούς, να εκπαιδεύσει νέους και να προβάλει ένα διαφορετικό τρόπο συνομιλίας και διεκδίκησης.
Περιλαμβάνει σαν δράσεις:
- τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντρικής τοιχογραφίας από επώνυμους νέους έλληνες καλλιτέχνες από το χώρο της urbanart σκηνής
- την υλοποίηση σεμιναρίων
- τη συμμετοχική δράση των μαθητών

KEZ 3  KEZ 5

Το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» στήριξε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr), με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων και με χορηγούς τα χρώματα CosmosLac, τα σπρέι Sabotaz80 και τις σκαλωσιές Π. Καραβάς. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή η ομάδα Carpe Diem εστίασε την παρέμβασή της σε 5 σχολεία στο κέντρο της Αθήνας:
•    το 35ο Δημοτικό, περιοχή Εξαρχείων
•    το 1ο Δημοτικό, περιοχή Παγκρατίου
•    το 50ο Δημοτικό, περιοχή σταθμού Αττικής
•    το 20ο Δημοτικό, περιοχή Αγ. Παντελεήμονος
•    το 64ο Δημοτικό, περιοχή Μεταξουργείου
Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Kez, Ners, Ozone, Senor, Scar, Woozy, Tare & Taxis.

IMG 3994  S7

Η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος ξεκινάει με την κατάθεση προσχεδίων από τον υπεύθυνο καλλιτέχνη του έργου. Αυτός αφού επισκεφτεί το σχολείο και το γύρω χώρο καταθέτει τις προτάσεις του στη διεύθυνση του σχολείου και από κοινού αποφασίζεται ποιο από τα προσχέδια θα υλοποιηθεί. Το βασικότερο στοιχείο του προγράμματος είναι η εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών και στο χώρο που θα δοθεί για να αναπτυχθεί αυτή η σχέση.
Με το πέρας της κεντρικής τοιχογραφίας υλοποιούνται τα σεμινάρια-επίδειξης τεχνικών γκράφιτι και τοιχογραφίας, με τη συμμετοχή συνήθως όλου του σχολείου και όλων των τάξεων. Ακολουθεί η συμμετοχή των μαθητών, στους οποίους παραδίδονται υλικά για τη ζωγραφική χαμηλότερων επιφανειών. Η παρέμβαση των μαθητών γίνεται είτε με βάση δικά τους προσχέδια είτε σε περιγράμματα που έχει σχεδιάσει ο καλλιτέχνης στις επιφάνειες με σχέδια των μαθητών ή ελεύθερα.

S1  OFK 55

Η ομάδα Carpe Diem τονίζει: «Το γκράφιτι και η τοιχογραφία γενικότερα εντυπωσιάζουν τα παιδιά, ιδιαίτερα στις ηλικίες του δημοτικού αλλά και γυμνασίου. Με την αμεσότητα και την ελευθερία που τους παρέχει έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι που θέλουν οι ίδιοι πραγματικά στο χώρο τους. Συνήθως η μόνη ερώτηση των μαθητών αφού τελειώσει το πρόγραμμα είναι πότε θα ξανάρθουμε και αν μπορούμε να πάμε σπίτια τους να συνεχίσουμε. Σε πολλές επίσης περιπτώσεις μας προσκαλούν (μαθητές και γονείς) να παρέμβουμε σε γειτονικές επιφάνειες ή και σε επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας τους.
Σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα (έχουν γίνει παρεμβάσεις σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καλοχώρι, Φαρκαδώνα, Ικαρία κ.α.) ενώ υπάρχουν σε αναμονή πάνω από 85 σχολεία σε όλη τη χώρα και κάθε μήνα προστίθενται και καινούρια. Αναμένουμε την ένταξη τους σε κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να στηριχτεί από τα συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας, Πολιτισμού κ.α.) ή μέσω χορηγιών με φορείς και ιδιώτες με τους οποίους προσπαθούμε να συνεργαστούμε.»

OFK 120

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» και για τη στήριξή του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
www.carpe-diemact.gr και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..">.

Phto copyright by artists. Για οποιαδήποτε χρήση επικοινωνήστε με Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βαθμολογήστε αυτό το blog εισόδου:
Όλα στο φώς!
Sophistication: πρωτότυπο κι εντυπωσιακό

Παρόμοιες δημοσιεύσεις με το παρών άρθρο

kallitexnisad

Διαβάζονται

mychroma1
14 Ιανουαρίου 2013
Η έξυπνη χρήση του χρώματος στις κάθετες επιφάνειες ενός σαλονιού είναι σε θέση να χαρίσει το δικό της δυναμισμό στο χώρο, ολοκληρώνοντας ευχάριστες ατμόσφαιρες, ιδανικές για όμορφες συζητήσεις με φίλ...
58642 επισκέψεις
mychroma1
14 Ιανουαρίου 2013
  Το Fusion είναι ένα φυσικό διακοσμητικό stucco με μεταλλικές ανταύγειες, ένα απόλυτα μοντέρνο εφέ που αναδεικνύει άψογα τα έπιπλα design, ένα διακοσμητικό χρώμα ικανό να μεταμορφώσει στην κυρι...
25492 επισκέψεις
Editor1
29 Ιανουαρίου 2013
 O νέος οικονομικός και εξαιρετικά εύκολος τρόπος δημιουργίας τεχνοτροπιών που σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει αριστοτεχνικά φόντα, σκηνικά στην καθημερινότητά σας. Στο σύστημα συμμετέχουν ευκο...
24795 επισκέψεις
Editor1
29 Ιανουαρίου 2013
Το γκρι, το πράσινο και το κόκκινο είναι τρεις χρωματικές επιλογές που αν εφαρμοστούν σωστά, έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν στην κυριολεξία οποιοδήποτε χώρο. Το κάθε ένα απ' αυτά τα βασικά χρώμα...
24331 επισκέψεις
Editor1
31 Ιανουαρίου 2013
Η Berling, έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια στην ελληνική αγορά, συνεχίζει δυναμικά με νέες προτάσεις προς τους καταναλωτές. Η νέα της ιστοσελίδα «ανέβηκε» στο διαδίκτυο την 1η Φεβρουαρίου 2013 στο www...
20508 επισκέψεις

Cloud

Διακόσμηση Χρώμα χρώματα χρωματική επιλογή Αποχρώσεις ανακαίνιση Xρώματα διακοσμητικό στιλ χρωματική εφαρμογή τεχνοτροπία Τεχνοτροπίες Συνδυασμοί Vivechrom Ατμόσφαιρα πρωτότυπο φόντο DUROSTICK Αισθητική αντιθέσεις Μοντέρνο διακοσμητικό χρώμα ρολό διακοσμητικό φινίρισμα Σαλόνι παραλλαγές πράσινο κόκκινο urbanart do it yourself καφέ εφέ Αρχιτεκτονική design συνοικίες Πατητή Τσιμεντοκονία παιδικό δωμάτιο επαγγελματικός χώρος stucco ακρυλικό χρώμα DS 252 FLEX μοντέρνο εφέ κουζίνα γκρι Χρώμα & Διακόσμηση- Τools μπλε Οικοδομή carpe diem σοβάς berling Μέλος της AkzoNobel τοιχογραφίες ταξίδια περιβάλλον Kraft paints συντηρητικό ξύλου loft γήινα χρώματα Let’s Colour MEGAFIX εναλλακτικές μορφές ενέργειας σύγχρονος σχεδιασμός ISOMAT COLOR SYSTEM κίτρινο κλασικό σπατουλάρισμα μάρμαρο Εύκαμπτος σοβάς ταπετσαρίες ανθρακί veneziano VARNISH-PU 2K οροφή κήπος αρχαϊκά χρώματα ιδιωτικότητα βερνίκι αγόρι αδιαβροχοποίηση τοιχοποιίας ανάγλυφες primex micro διακοσμητικός στόκος πολυουρεθανικό βερνίκι Χρώμα & Διακόσμηση- Tools εξωτερικές επιφάνειες κτίριο γραφείων αρχαία γλυπτά θέα κορίτσι επισκευαστικό βαφόμενες χρωτεχ 12η έκθεση «Χρώμα & Διακόσμηση - Tools» πρόσοψη εξαγωγές Μουσείο Ακρόπολης υπαίθριος χώρος σκάλα DUROCOLOR POWDER DUROCRET-DECO κόβονται εύκολα σιλικονούχο ακριλικό σχολεία χρώματα καλοκαιριού Λείανση καθαριστικό GRANULAR αγάλματα ώχρα ξύλινες επιφάνειες ροζ DUROCRET-DECO FINISH αόρατες ενώσεις αστάρι graffiti έπιπλα κήπου πλαστικό χρώμα γαλάζιο Φως μικροί χώροι τσιμεντοειδής στόκος βερνίκια Μεξικό συγκολλητικό ραφ ISOMAT αγκύρωση οικονομικότερη φυσικό χρώμα βερνίκι-συντηρητικό χροιές λειτουργικό συσκευασία διαπνοή των επιφανειών Αργεντινή ποδήλατο ISOLAC AQUA διαστασιολόγηση βραβείο σημάδια μουχλας αντισκωριακό χρώμα πέτρα τσιμέντο DUROCOLOR POWDER – C γραφείο φινίρισμα ριπολίνη νερού fischer Vitex άλγη εμποτιστικό ξύλου οικολογικό χρώμα πτυσσόμενη σκάλα HYDROSTOP SILICONΕ PLASTER thrakon hi tech αρχιτεκτονική ISOLAC AQUA-GLOSS WOOD-FIX κρεβατοκάμαρα ριπολίνη φυσικός φωτισμός μεγαλύτερη εταιρεία χρωμάτων παστώδης σοβάς επενδύσεις εκκεντρικά χρώματα Ιταλία ISOLAC AQUA-SATIN REBAR-FIX φόντο μπεζ οικολογικό