ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.Χ. ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

logo eex

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 το Τμήμα Χρώματα-Βερνίκια-Μελάνια της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και ξεναγήθηκε στην έκθεση «Αρχαϊκά Χρώματα».

Ο κ. Γιάννης Βουτσινάς, Πρόεδρος Τμήματος Ε.Ε.Χ.: Χρώματα - Βερνίκια - Μελάνια μετά την ξενάγηση δήλωσε:
«Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης όπου ο πρόεδρός του καθ. Δημήτρης Παντερμαλής είχε φροντίσει να γίνει στα μέλη μας μία άριστα οργανωμένη ξενάγηση στην έκθεση "Αρχαϊκά Χρώματα" από την κ. Μερκούρη, τον κ. Βασιλειάδη και τον κ. Κατσαρό, τους οποίους θα θέλαμε εδώ να ευχαριστήσουμε θερμά.

Vuts2 400
Η επίσκεψη ξεκίνησε από τον πρώτο όροφο, όπου εκτίθενται τα αρχαϊκά αγάλματα, μπροστά από τον τρισώματο δαίμονα του αετώματος του αρχαϊκού Παρθενώνα, ο οποίος διατηρεί ακόμα έντονα ίχνη από τα χρώματα που το κοσμούσαν. Η κ. Μερκούρη μας μίλησε εκεί για τη χρήση των χρωμάτων στην αρχαιότητα, που τόνιζαν και έδιναν ζωντάνια στα γλυπτά, αλλά σήμερα έχουν πλέον αλλοιωθεί ή ακόμα εξαφανιστεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ξεναγός μάς έδειξε πώς ήταν αυτά τα χρώματα όταν βρέθηκαν, χάρη στο σκίτσο του ζωγράφου Γκιγιερόν ο οποίος ήταν παρών στην ανασκαφή και τα αποτύπωσε. Η επίσκεψη του ορόφου ολοκληρώθηκε με την πεπλοφόρο κόρη, πλάι στην οποία εκτίθεται ένα γύψινο εκμαγείο που έχει συμπληρωθεί με τα χρώματα που έχουν προκύψει από τις φασματοσκοπικές αναλύσεις πάνω στο πρωτότυπο.

Vuts1 400
Ακολούθησε στο εργαστήριο η παρουσίαση από τον κ. Βασιλειάδη για τον τρόπο ανάλυσης και ανασύνθεσης των αρχαϊκών χρωμάτων και την επίχρισή τους πάνω σε γύψινα εκμαγεία, ή ακόμα καλύτερα, σε κομμάτια παριανού μαρμάρου με την εγκαυστική μέθοδο. Στην επίσκεψή μας είδαμε να βάφεται από τον ίδιο τον συντηρητή ένα σανδάλι πάνω στο μαρμάρινο αντίγραφο από ένα πόδι αρχαίου αγάλματος. Την επίσκεψη έκλεισε ο κ. Κατσαρός, ο οποίος μας μίλησε για τα αρχαία χρώματα όπως αυτά περιγράφονται στις αρχαίες γραπτές πηγές και κυρίως στον Θεόφραστο. Ο κ. Κατσαρός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μίλτο, το μαλαχίτη, την κύανο αλλά και άλλα ορυκτά χρώματα που προέρχονταν από τα μεταλλεία του Λαυρίου, της Κέας, της Λήμνου, της Κύπρου κ.ά.

Φύγαμε με την ελπίδα να γίνει εκ μέρους των ειδικών του Μουσείου μία αναλυτικότερη παρουσίαση στα πλαίσια του 13ου Συμποσίου Χρωμάτων το 2014, όταν θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα πορίσματα της έρευνας που είναι σε
εξέλιξη στο εργαστήριο του Μουσείου.»