«ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ»… ΤΟΙΧΟΥ

 

Φανταστείτε τον τοίχο σας σαν ένα μεγάλο καμβά πάνω στον οποίο είστε εντελώς ελεύθεροι να δημιουργήσετε τη δική σας τεχνοτροπία, το δικό σας «ζωγραφικό» έργο με πινέλα, βούρτσες, σφουγγάρια, πανιά ή άλλα υλικά.

 

Ανακαλύψτε την μπορντούρα ή την ταπετσαρία που μπορεί να συνδυαστεί με τη δουλειά σας, ολοκληρώνοντας μια πρωτότυπη και εντελώς δική σας… σύνθεση τοίχου.

Sponging

Sponging

Με την τεχνική Sponging δημιουργούμε το εφέ μας περνώντας προσεκτικά ένα σπόγγο με ειδικό γαλάκτωμα τεχνοτροπίας πάνω από μια στεγνή χρωματική βάση. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί σαν βάση το λευκό, πάνω από το οποίο έχουν περαστεί σταδιακά ένα χέρι με χρώμα τερακότας και ένα χέρι με κίτρινο.

8

Μπορούμε να συνδυάσουμε αυτή την τεχνική με μια πορτοκαλί μπορντούρα με σχέδια που θυμίζουν παλιές γκραβούρες ή –στην περίπτωση ενός παιδικού δωματίου– με μια ταπετσαρία με φιγούρες από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» ή με μια απλή ταπετσαρία π.χ. με σχέδια σε αποχρώσεις του ροζ και του πορτοκαλί.

 

Glaze με stencil

Tuscany Glaze

Σ’ αυτό το παράδειγμα εφαρμόζουμε TuscanyGlazeμε ένα «τσαλακωμένο» πανί με αραιή ύφανση π.χ. μουσελίνα, πάνω σε μια επιφάνεια που έχει περαστεί με ακρυλική βάση που ήδη έχει στεγνώσει. Όταν το TuscanyGlaze στεγνώσει, τοποθετούμε με προσοχή στην επιφάνεια ένα stencil (π.χ. με μια παράσταση ήλιου) και περνάμε από πάνω ένα πιο σκούρο χρώμα (π.χ. μαύρο ή γκρι) με ειδικό πινέλο για stencil ή ρολό.

6

Είναι μια κάπως εκλεπτυσμένη τεχνοτροπία που μπορεί να διακοσμήσει πολύ σωστά τόσο μια κατοικία όσο και έναν επαγγελματικό χώρο. Το τελικό αποτέλεσμα ταιριάζει πολύ με μπορντούρες με γεωμετρικά σχέδια ή παραστάσεις λουλουδιών.

Colorwashing

Textured Tuscany Wash

 

Το Colorwashingείναι ένα διαδεδομένο διακοσμητικό χρωματικό εφέ που διατίθεται σε όλες τις αποχρώσεις. Εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους και εργαλεία ένα απλό πινέλο, με άναρχες κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και σχηματίζει μια αδρή, σχεδόν ανάγλυφη επιφάνεια, που μπορεί να αποτελέσει ιδανικό φόντο τόσο για μια μοντέρνα όσο και για μια κλασική επίπλωση

7

Αν χρησιμοποιήσουμε πορτοκαλί απόχρωση, καλό είναι να την συνδυάσουμε με μπορντούρες ή ταπετσαρίες σε μοντέρνα σχέδια περίπου στην ίδια τονικότητα. Είναι μια καλή λύση για να δημιουργήσουμε μια κάπως ευχάριστη και «φωτεινή» ατμόσφαιρα σε οποιοδήποτε χώρο.

Bagging

bagging

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνικής Bagging χρησιμοποιούμε σαν βάση χρώμα τερακότας. Όταν η βάση στεγνώσει, περνάμε από πάνω ένα χέρι άσπρο χρώμα αναμιγμένο με ειδικό γαλάκτωμα τεχνοτροπίας που επιβραδύνει το στέγνωμά του. Όσο το άσπρο είναι ακόμη νωπό απλώνουμε καλά πάνω του πλαστική διαφανή σακούλα ή νάιλον και την αφήνουμε περίπου για δύο λεπτά. Αμέσως μετά την αφαιρούμε με προσοχή και βλέπουμε πως έχουν αποτυπωθεί κάποια πολύ ενδιαφέροντα σχέδια που δίνουν στην επιφάνειά μας την αίσθηση της φθοράς του χρόνου.

9

Είναι μια πολύ αξιόλογη τεχνική που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στις μέρες μας, δίνοντας σ’ ένα χώρο μια άλλη διάσταση. Συνδυάζεται πολύ καλά με μπορντούρες με μαιάνδρους ή με ταπετσαρίες με γεωμετρικά σχέδια.

Crackling

Crackling

Το Crackling είναι μια παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στη σύγχρονη διακόσμηση, δημιουργώντας ένα πολύ εντυπωσιακό «κρακελέ» εφέ που θυμίζει «σπασμένη κρούστα». Πάνω από μια ήδη στεγνή βάση, περνάμε ένα ειδικό χρωματισμένο βερνίκι Crackling, που μετά από λίγα λεπτά «σπάει» δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον εφέ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε σαν πρώτο χέρι ένα λευκό χρώμα και από πάνω περάστηκε ένα βερνίκι σε απόχρωση τερακότας.

10

Σ’ αυτή τη λύση ταιριάζουν πολύ απλές ταπετσαρίες σε πορτοκαλί απόχρωση ή με παραστάσεις που θυμίζουν παλιές γκραβούρες, ή μπορντούρες με έντονα χρώματα και σχήματα