Διαβάζονται

mychroma1
14 Ιανουαρίου 2013
Χρώμα και Διακόσμηση
Η έξυπνη χρήση του χρώματος στις κάθετες επιφάνειες ενός σαλονιού είναι σε θέση να χαρίσει το δικό της δυναμισμό στο χώρο, ολοκληρώνοντας ευχάριστες ατμόσφαιρες, ιδανικές για όμορφες συζητήσεις με φίλ...
88765 Hits
Editor1
18 Ιανουαρίου 2014
Χρώμα και Διακόσμηση
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας της διακόσμησης ενός επαγγελματικού χώρου, είναι η σωστή επιλογή των χρωμάτων του. Ένα χρώμα είναι σε θέση να «μιλήσει» με τον καλύτερο τρόπο όχι μόν...
31925 Hits
Editor1
30 Ιανουαρίου 2013
Χρωματική Αντίστιξη
Το γκρι, το πράσινο και το κόκκινο είναι τρεις χρωματικές επιλογές που αν εφαρμοστούν σωστά, έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν στην κυριολεξία οποιοδήποτε χώρο. Το κάθε ένα απ' αυτά τα βασικά χρώμα...
30755 Hits
mychroma1
14 Ιανουαρίου 2013
Τεχνοτροπίες-Χρωματικές εφαρμογές
 Το Fusion είναι ένα φυσικό διακοσμητικό stucco με μεταλλικές ανταύγειες, ένα απόλυτα μοντέρνο εφέ που αναδεικνύει άψογα τα έπιπλα design, ένα διακοσμητικό χρώμα ικανό να μεταμορφώσει στην κυριολ...
30152 Hits
Editor1
29 Ιανουαρίου 2013
Ειδήσεις
 O νέος οικονομικός και εξαιρετικά εύκολος τρόπος δημιουργίας τεχνοτροπιών που σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει αριστοτεχνικά φόντα, σκηνικά στην καθημερινότητά σας. Στο σύστημα συμμετέχουν ευκολο...
29691 Hits
7 minutes reading time (1363 words)

«Μαξιμαλιστικές» κατοικίες

mxm anoigma 300


mxm exofiloΜια σειρά από νέες και αρκετά ρηξικέλευθες προτάσεις στο χώρο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού παρουσιάζονται στο βιβλίο «mxm-maximalist houses», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Η. Kliczkowski-Onlybook, S.L.» και διανέμεται από την εταιρεία «Κύκλος-Βιβλίο, Λουίζα Γαρυπίδου». Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη, που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της καταγραφής πρωτότυπων όσο και αξιόλογων ιδεών, για το σχεδιασμό της σύγχρονης κατοικίας.

 

Spine House
Αρχιτέκτονες: Nicholas Grimshaw & Partners
Φωτογραφίες: Edmund Summer/View
Τόπος: Κολωνία, Γερμανία

mxm spine1 2 500

Η βασική ιδέα για το σχεδιασμό αυτού του αρκετά ασυνήθιστου σπιτιού ήταν η δημιουργία μιας κεντρικής «σπονδυλικής στήλης», ενός άξονα που να διαπερνά και συγχρόνως να ενώνει όλους τους επιμέρους χώρους του. Αυτή η «ραχοκοκαλιά» αποτελεί το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα μιας πραγματικά ανατρεπτικής αρχιτεκτονικής, που παρόλη τη μοναδικότητά της, κατορθώνει να δίνει προτεραιότητα στις διαφορετικές λειτουργίες της κατοικίας: το κάθε δωμάτιο αποκτά τη δική του αυτονομία, ενώ ο παράξενος αυτός συνδετικός άξονας μεταμορφώνεται σ’ ένα είδος «πυρήνα» του σπιτιού, σ’ ένα υπερ-μοντέρνο καθημερινό καθιστικό, που άλλες φορές θυμίζει ξύλινο βαρέλι κι άλλες… υποβρύχιο.

mxm anoigma 500
Για την πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου χρειάστηκε αρκετή τόλμη και φαντασία, και σίγουρα απαραίτητη αποδείχτηκε η αρμονική συνεργασία ανάμεσα στους αρχιτέκτονες και τους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Ο μακρόστενος άξονας –που εκτός των άλλων γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους με φυσικό φως– καλύπτεται στην κορυφή του από προστατευτικά μεταλλικά ελάσματα και προεκτείνεται προς τη μεριά του δρόμου, παίρνοντας τη μορφή ενός μυτερού μπαλκονιού, που μοιάζει με… πλώρη. Έτσι το φουτουριστικό αυτό όχημα μας δίνει την εντύπωση πως κάθε στιγμή είναι έτοιμο να… πετάξει ή να καταδυθεί, για να εκτοξευθεί αμέσως μετά στο μέλλον!

mxm spine1 3 500


Villa E96
Αρχιτέκτων: Heinrich Stoter
Φωτογραφίες: K. Hessmann, K. Frahm / Artur
Τόπος: Αμβούργο, Γερμανία

mxm 4 500

Χτισμένη σ’ έναν από τους πιο εντυπωσιακούς δρόμους του Αμβούργου, η Villa E96 είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα κατάργησης των ορίων ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική. Είναι ένα «πειραματικό» θα λέγαμε έργο τέχνης που υψώνεται σε πέντε ορόφους, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό δείγμα hi tech αρχιτεκτονικής. Οι έξυπνοι συνδυασμοί υλικών, μια πρωτοποριακή και κάπως ανατρεπτική αντίληψη, ο επηρεασμός από τον φουτουρισμό αλλά και μια έκδηλη χιουμοριστική διάθεση, είναι στοιχεία που γίνονται εμφανή σ’ αυτή την ασυνήθιστη κατασκευή, που ενσωματώνει την «ψυχρότητα» της σύγχρονης τεχνολογίας με μια αίσθηση ευθυμίας και εγκαρδιότητας, που δεν έχει σχέση με τίποτε το «αυστηρό» ή επιβλητικό. Το κτίριο έχει τρεις κυρίως χρήσεις: στο υπόγειο βρίσκεται το studio του αρχιτέκτονα Heinrich Stoter, το ισόγειο χρησιμοποιείται για διάφορα events, και στους πάνω ορόφους βρίσκεται η κατοικία της οικογένειας του αρχιτέκτονα. Το γυαλί είναι ίσως το υλικό που δεσπόζει σ’ αυτή την απόλυτα μοντέρνα σύνθεση, ενώ στην πρόσοψη μια σωστά επιλεγμένη απόχρωση του μπλε δίνει ακόμη μια ευχάριστη αίσθηση στο συνολικό αποτέλεσμα.

Villa Redaelli
Αρχιτέκτων: Mario Botta
Φωτογραφίες: Pino Musi
Τόπος: Bernareggio, Ιταλία

mxm 5 500

H Villa Redaelli, με όψεις επενδυμένες εξ ολοκλήρου από τούβλο και χτισμένη στους πρόποδες ενός βουνού, έρχεται σε έντονη αντίθεση με το γύρω φυσικό τοπίο. Είναι μια από τις δέκα κατοικίες που ο γνωστός ιταλός αρχιτέκτονας Mario Botta σχεδίασε κατά μήκος του δρόμου που ενώνει το Bernareggio με τις παρυφές των Άλπεων. 
Η «αυστηρότητα» αυτού του παράξενου, σχεδόν μνημειακού κτιρίου, μετριάζεται από μια έξυπνα σχεδιασμένη εσοχή που διακόπτει τη συνέχεια του όγκου του, τονίζοντας τον άξονα μιας μεγάλης σκάλας που οδηγεί στον πάνω όροφο. Στην πρόσοψη του κτιρίου –σε αντίθεση με την πίσω «κλειστή» όψη του– επικρατεί μια λιγότερο «μεσαιωνική» γραμμή, με μια μεγάλη τζαμαρία να γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους του με φως, και με το στοιχείο της καμπύλης να κυριαρχεί. Η εμμονή σ’ ένα συνεχές παιχνίδι όγκων, η αποθέωση της γεωμετρίας, οι αναφορές στην ιστορία και ο τονισμός της αντίθεσης ανάμεσα στην απόλυτη ελευθερία της φύσης και τον αυστηρό σχεδιασμό της πόλης, χαρακτηρίζουν αυτό το κτίριο, που αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά έργα του Mario Botta.


House in Collserola
Αρχιτέκτονες: Pich Aguilera Arquitectos
Φωτογραφίες: Pep Escoda
Τόπος: Collserola, Βαρκελώνη, Ισπανία

mxm 6 500

Η κατοικία αυτή, που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην German Baufair, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σεβασμού προς το περιβάλλον: ηλιακοί συλλέκτες καθώς και μια μεγάλη δεξαμενή νερού τοποθετημένη στην οροφή της, αποτελούν εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, που εκμεταλλεύονται σωστά το μεσογειακό κλίμα της περιοχής.

mxm 7 500
Η κατοικία καταλαμβάνει τρεις ορόφους στους οποίους κατανέμονται ένα studio-workshop, ένας ενιαίος χώρος με καθημερινό καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα και μια νυχτερινή ζώνη που περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Ένα αρκετά εντυπωσιακό διακοσμητικό στοιχείο που συναντάμε σε διάφορα σημεία του σπιτιού είναι οι επενδύσεις κάθετων επιφανειών με πεπιεσμένο χαρτί ή με ξύσματα χαρτιού. Βαμμένοι με μια ανοιχτή καφέ απόχρωση αυτοί οι ασυνήθιστοι τοίχοι μοιάζουν σαν να έχουν επενδυθεί από φελλό.

mxm 8 500

Σε άλλα σημεία οι τοίχοι έχουν περαστεί με τσιμεντοκονία και κατόπιν με ανοιχτό πράσινο χρώμα, δίνοντας την εντύπωση μιας τραχιάς πορώδους επιφάνειας. Μια τρίτη ιδέα που συνδυάζεται άψογα με τις δύο προηγούμενες είναι οι τοίχοι που έχουν επενδυθεί με μεγάλα κεραμικά πλακάκια. Έτσι στο σύνολό της η εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού χαρακτηρίζεται από μια πρωτοτυπία στη χρήση των υλικών και των χρωμάτων, που συνδυάζονται παντού με τρόπο υποδειγματικό.

 

Το… γκαράζ
Αρχιτέκτων: Brunete Fraccaroli
Φωτογραφίες: Tuca Reines
Τόπος: Σάο Πάολο, Βραζιλία

mxm 9 500

Η αρχιτέκτων Brunete Fraccaroli συχνά ολοκληρώνει μελέτες όπου η κατοικία χρησιμοποιείται στο σύνολό της, όπου το καθημερινό καθιστικό δεν αποτελεί απλά και μόνο τη «βιτρίνα του σπιτιού». Σε μια χαρακτηριστική μελέτη της που παρουσιάζουμε εδώ, το σαλόνι είναι στην ουσία και το… γκαράζ του σπιτιού και αντίστροφα. Πρόκειται για την κατοικία ενός φανατικού λάτρη των αυτοκινήτων, που το μεγάλο πάθος του τον οδήγησε στην καθημερινή συνύπαρξη με μια Μαζεράτι! Έτσι στον ίδιο χώρο μαγειρεύει, εργάζεται και δέχεται τους φίλους του, παρέα πάντα με το αγαπημένο του αυτοκίνητο. Υπερβολή; Μάλλον ναι, θα λέγαμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση όμως το σπίτι αυτό μοιράστηκε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Solutia 2002 Design Awards», μαζί με ένα εντυπωσιακό μουσείο του Σαντιάγο Καλατράβα.

mxm 10 500

Πέρα από την εκκεντρική αυτή λύση, εκείνο που μας εντυπωσιάζει είναι η σχέση ανάμεσα στο σπίτι και το περιβάλλον του: εδώ στην ουσία καταργείται κάθε όριο ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, και η φύση «εισβάλλει» κυριολεκτικά στο σαλόνι μέσα από διαφανείς επιφάνειες από ειδικό κρύσταλλο, ενώ τα έπιπλα design κάνουν ακόμη πιο έντονη την αντίθεση ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και τη σύγχρονη τεχνολογία.

 

House for Two Architects
Αρχιτέκτονες: House+House Architects
Φωτογραφίες: Steven House
Τόπος: San Miguel de Allende, Μεξικό

mxm 11 500

Το «Σπίτι για δύο Αρχιτέκτονες» βρίσκεται στην κορυφή ενός πολυώροφου κτιρίου, αρκετά κοντά στο ιστορικό κέντρο της γραφικής μεξικάνικης πόλης του San Miguel de Allende. Οι εσωτερικοί χώροι του, με σεβασμό στην ιστορία του παλιού σπιτιού, διατήρησαν ανέπαφες τις βασικές αρχιτεκτονικές του λεπτομέρειες, όπως επίσης και πολλά από τα υλικά της αρχικής κατασκευής του. Με τον ίδιο τρόπο στους εξωτερικούς χώρους τονίστηκαν ιδιαίτερα κάποια στοιχεία που αποτελούν αναφορές στην μεξικανική αρχιτεκτονική αλλά και γενικότερα στις παραδόσεις του τόπου. Κάτω από αυτή τη λογική το χρώμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι: Στην ταράτσα τα μεταλλικά κιγκλιδώματα παραπέμπουν σε παλιά σχέδια της γραφής των Αζτέκων.

mxm 12 500

Οι αδρές επιφάνειες των τοίχων έχουν περαστεί με κίτρινο ενώ τα σκαλοπάτια μιας πολύ σωστά σχεδιασμένης σκάλας υιοθετούν μια ιδιαίτερη απόχρωση του ροζ. Τα ίδια χρώματα, με την ίδια συνέπεια εμφανίζονται και συνδυάζονται και στο χώρο του σαλονιού, τονισμένα από το φυσικό φως μιας μεγάλης τζαμαρίας που φτάνει ως την οροφή. Το τζάκι εδώ αποκτά μια πολύ ενδιαφέρουσα φόρμα, τονίζοντας το στοιχείο της έντονης γεωμετρικότητας, που χαρακτηρίζει και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.


House in the beach
Αρχιτέκτων: Teresa Sepulcre
Φωτογραφίες: Artur G
Τόπος: Los Arenales, Alicante, Ισπανία

mxm 13 500

Η εξοχική κατοικία της designer Teresa Sepulcre, «μοιράζεται» εξ ίσου με την κύρια κατοικία της πολλά έπιπλα και αντικείμενα design που φέρουν την υπογραφή της. Η σωστή αξιοποίηση του τεχνητού φωτός, η υποδειγματική χρήση των χρωμάτων σε συνδυασμό με κάποια έπιπλα που ξεχωρίζουν με μια ιδιόμορφη γραμμή, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς της διακεκριμένης σχεδιάστριας. Στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού η μελέτη του φωτισμού παίζει ξεχωριστό ρόλο, δημιουργώντας ένα προσωπικό ύφος, που γίνεται ακόμα πιο χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με σωστά επιλεγμένα χρώματα. Έτσι αυτοί οι δύο παράγοντες συνθέτουν κάθε φορά το ιδανικό φόντο, που αναδεικνύει τόσο τα έπιπλα όσο και τις υπόλοιπες διακοσμήσεις που η Teresa Sepulcre επινοεί. Στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού το δάπεδο έχει εξ ολοκλήρου επενδυθεί από γκρι μωσαϊκό πλακάκι. Οι τοίχοι είναι περασμένοι με μια γαλάζια-ραφ απόχρωση, ενώ μια καμπυλόγραμμη ραφιέρα εισάγει το κόκκινο σε μια χρωματική σύνθεση που πριμοδοτεί τις έντονες αντιθέσεις. Μπροστά σ’ αυτό το ασυνήθιστο φόντο προβάλλει ένα παράξενα σχεδιασμένο κρεβάτι, που δίνει πιο εύθυμο τόνο στην όλη ατμόσφαιρα.

Tenere: στο χρώμα της άμμου
Ταξιδεύοντας ν. 2: Μεξικό και Αργεντινή

Παρόμοιες δημοσιεύσεις με το παρών άρθρο