BOSTIK: Γωνιακός καναπές & τραπέζι από παλέτες

Youtube-Front-Cover

  

Πως θα σας φαινόταν να φτιάχνατε με τα χέρια σας ένα γωνιακό καναπέ και τραπεζάκι για να απολαύσετε το φετινό καλοκαίρι στο μπαλκόνι ή στον κήπο; Θα χρειαστείτε παλέτες και Mamut Glue High Tack!

 Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξετε τον δικό σας χώρο χαλάρωσης, όπου θα περνάτε χρόνο με ένα αγαπημένο βιβλίο ή με καλούς φίλους. Αρκούν μερικές παλέτες, όρεξη για δημιουργία και ένα μυστικό όπλο: Το Mamut Glue High Tack,  το ιδανικό υλικό για να κολλήσετε γερά και σίγουρα, παλέτες, χωρίς βίδες ή καρφιά. Κατεβάστε το σχέδιο με τον καναπέ που φτιάξαμε και αρχίστε το κόλλημα!

kanapes paletes 1920x640A

kanapes paletes 1920x640B

 Η φαντασία είναι μέσα στην καρδιά των προϊόντων της Bostik. Στη Bostik πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα είναι μέσα σε όλους μας και τα προϊόντα μας θα σας βοηθήσουν να απελευθερώσετε τη φαντασία σας. Επισκεφτείτε νέο μας DIY Website a. https://diy.bostik.com/el-GR και βρείτε τα πάντα για τα προϊόντα μας καθώς επίσης και ιδέες & έμπνευση για πρωτότυπες κατασκευές! Κάθε δημιουργική ιδέα, επισκευή ή έργο DIY είναι μοναδικό, ακριβώς όπως η γκάμα συγκολλητικών της Bostik

logo

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

8 ευρωπαλέτες 80x120 εκ.

14 Πηχάκια 4x2x120 εκ.

Για την Πλάτη

*8 τριγωνικές βάσεις (κάτω 14εκ., πάνω 4εκ., ύψος 46 εκ., Πάχος 2) (Δείτε το Σχέδιο)

*4 τμχ 14x120x2 εκ.

*2 τμχ 10x120x2 εκ.

Περιστρεφόμενες ρόδες (για 50 κιλά η κάθε μία):

* 8 τμχ με φρένο

* 8 τμχ χωρίς φρένο

Πλάκες πεζοδρομίου:

* 8 τεμάχια 40x40 εκ.

Μαξιλάρια:

* 2 τμχ 63x120x10 εκ. (καθίσματος)

* 4 τμχ 45x60x5 εκ. (πλάτης)

* 1 τμχ 80x80x10 εκ.(καθίσματος)

Γωνιές αλουμινίου:

* 12 μεγάλες

* 36 μικρές

Το σχέδιο της κατασκευής

Τσιμεντόχρωμα

Βερνίκι εμποτισμού διάφανο (εξωτερικού χώρου)

Βερνίκι εμποτισμού (παλίσανδρος)

Ρολά & πινέλο

Τριβείο, γάντια

Προστατευτικά γυαλιά

Γυαλόχαρτα για τριβείο (80, 120 & 180)

Βίδες & Βιδωτικό

Mamut Glue High Tack

Mamut Glue Crystal

Ειδικός κόφτης φυσιγγίων ή κοπίδι

Πιστόλι Σιλικόνης Mamut GUN

ΒΗΜΑ 1: ΥΛΙΚΑ

To σχέδιο της κατασκευής

Τυπώστε το αρχείο με το σχέδιο και συγκεντρώστε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε. Με 8 παλέτες, θα φτιάξουμε 2 καναπεδάκια με πλάτη (Α & Β), 1 καναπεδάκι χωρίς πλάτη (Γ) και ένα κεντρικό τραπεζάκι (Δ).

TIP: Παλέτες μπορείτε είτε να βρείτε χρησιμοποιημένες είτε καινούργιες. Σε κάθε περίπτωση ελέγξτε ότι όλες είναι ίδιες γιατί συχνά διαφέρουν τα μεγέθη.

01 materials

ΒΗΜΑ 2: ΤΡΙΨΙΜΟ ΠΑΛΕΤΑΣ

Οι παλέτες θα χρειαστούν σίγουρα καλό τρίψιμο, τόσο για να αφαιρεθούν τυχόν βρωμιές όσο και για αναδειχτεί το φυσικό χρώμα του ξύλου. Ξεκινήστε με το πιο χοντρό γυαλόχαρτο (80) και τελειώστε με το πιο φίνο (180).

TIP: Τρίψτε και τις ακμές των ξύλων ώστε να αποκτήσουν όμορφη, λεία καμπύλη.

02 sanding

ΒΗΜΑ 3: ΠΗΧΑΚΙΑ

Τα πηχάκια μπορείτε να τα αγοράσετε στις τελικές τους διαστάσεις ή να τα κόψετε μόνοι σας. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνετε δοκιμές για να δείτε ποιο πηχάκι ταιριάζει ανάμεσα στα ξύλα της παλέτας, μιας και οι διαστάσεις των παλετών καθώς και τα κενά ανάμεσα στα ξύλα τους δεν είναι πάντοτε ίδια. Σημειώστε τις θέσεις τους σε χαρτοταινία στο πίσω μέρος τους. Περάστε την πάνω πλευρά και τα πλάγια με βερνίκι εμποτισμού και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Πηχάκια θα περάσουμε στις 4 παλέτες που θα είναι πάνω, αυτές που θα είναι από κάτω δεν χρειάζονται πηχάκια. Οι παλέτες που προορίζονται για καναπεδάκια με πλάτη (Α & Β) παίρνουν 3 πηχάκια, αφήνουμε δηλαδή ένα κενό για τις τάβλες της πλάτης. Οι άλλες  δύο (Γ & Δ) παίρνουν 4 πηχάκια.

03 varnish

ΒΗΜΑ 4: MAMUT GLUE HIGH TACK

Με τον ειδικό κόφτη ανοίξτε το Mamut Glue High Tack και βιδώστε την ειδική μύτη (V-Nozzle). Τοποθετήστε το Mamut Glue High Tack στο πιστόλι σιλικόνης Mamut Gun και πατήστε μερικές φορές μέχρι να αρχίσει να βγαίνει κόλλα.

TIP: Αν δεν έχετε τον ειδικό κόφτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό κοπίδι. Προσοχή μόνο να μην κόψετε τις βόλτες στο στόμιο του Mamut Glue High Tack ώστε να μπορέσει να βιδωθεί εκεί η μύτη.

04 mamut

ΒΗΜΑ 5: ΠΑΛΕΤΕΣ - ΚΟΛΛΗΜΑ

Πριν ξεκινήσετε το κόλλημα, τοποθετήστε την μία παλέτα πάνω στην άλλη και δείτε που εφάπτονται τα πάνω με τα κάτω ξύλα. Αν χρειαστεί, σημειώστε στην κάτω παλέτα που πατάνε τα ξύλα της πάνω παλέτας για να ξέρετε που ακριβώς θα τραβήξετε τα τριγωνικά κορδόνια. Εφαρμόστε 2 τριγωνικά κορδόνια Mamut Glue High Tack σε κάθε ξύλο που εφάπτεται.

Επαναλάβετε την διαδικασία ώστε να δημιουργήσετε 4 σετ με 2 παλέτες το καθένα.

TIP: Το Mamut Glue High Tack είναι ιδανικό για την συγκεκριμένη εργασία, καθώς έχει πολύ δυνατή συγκόλληση και πανεύκολη εφαρμογή. Δεν θα χρειαστεί να βάλετε καν βίδες ή καρφιά για να ενώσετε τις 2 παλέτες.

TIP: Πριν κολλήσετε καθαρίστε τις παλέτες με ένα νωπό πανί για να αφαιρέσετε σκόνες από το τρίψιμο.

05 kollima paletas

ΒΗΜΑ 6: ΠΗΧΑΚΙΑ - ΚΟΛΛΗΜΑ

Στην πάνω πλευρά των σετ που κολλήσατε και ανάμεσα στα κενά των ξύλων τους, περάστε από ένα τριγωνικό κορδόνι Mamut Glue High Tack και τοποθετήστε τα πηχάκια σύμφωνα με τις θέσεις που βρήκατε στο βήμα 3.

Θυμίζουμε ότι οι παλέτες που προορίζονται για καναπεδάκια με πλάτη (Α & Β) παίρνουν 3 πηχάκια, ενώ οι άλλες  δύο (Γ & Δ) παίρνουν 4 πηχάκια.

06 kollima pixakia

ΒΗΜΑ 7: ΡΟΔΑΚΙΑ

Γυρίστε ανάποδα τις κολλημένες παλέτες και στις 4 άκρες τους, βιδώστε από ένα ροδάκι. Φροντίστε τα ροδάκια που θα πάρετε να αντέχουν τόσο το βάρος της παλέτας, όσο και των ανθρώπων που θα κάθονται.

TIP: Δεν χρειάζονται όλα τα ροδάκια φρένα. Βάλτε δύο με φρένα μπροστά και δύο χωρίς φρένα πίσω.

07 wheels

ΒΗΜΑ 8: MAMUT GLUE CRYSTAL

Με τον ειδικό κόφτη ανοίξτε το Mamut Glue Crystal. Βιδώστε τη μύτη και τοποθετήστε το Mamut Glue Crystal στο πιστόλι σιλικόνης Mamut Gun. Πατήστε μερικές φορές μέχρι να αρχίσει να βγαίνει κόλλα.

TIP: Αν δεν έχετε τον ειδικό κόφτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό κοπίδι. Προσοχή μόνο να μην κόψετε τις βόλτες στο στόμιο του Mamut Glue Crystal ώστε να μπορέσει να βιδωθεί εκεί η μύτη.

08 crystal

ΒΗΜΑ 9: ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΛΑΤΗΣ

Ο καναπές θα είναι πολύ πιο αναπαυτικός αν η πλάτη έχει μια μικρή κλίση. Για να δημιουργήσετε την κλίση, σχεδιάστε ένα τρίγωνο σε μια τάβλα πάχους 2 εκ. (Δείτε το σχέδιο). Η κάτω πλευρά να είναι 14 εκ, η πάνω 4 εκ και το ύψος 46 εκ. Υπολογίστε 4 τέτοια τρίγωνα  για κάθε πλάτη, 1 αριστερά, 1 δεξιά και 2 στο κέντρο. Το κεντρικό τρίγωνο θα είναι διπλό για μεγαλύτερη αντοχή, οπότε κολλήστε τα 2 τρίγωνα μεταξύ τους με Mamut Glue Crystal.

TIP: Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε επίσης να ζητήσετε να σας κόψουν τις τριγωνικές βάσεις σε κάποια ξυλεμπορική.

09 trigona

ΒΗΜΑ 10: ΚΟΛΛΗΜΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Ακουμπήστε την τριγωνική βάση της πλάτης στην πίσω πλευρά της παλέτας (εκεί που δεν έχουμε βάλει πηχάκι στο κενό) και σημαδέψτε το σημείο που εφάπτεται. Περάστε Mamut Glue Crystal και κολλήστε τη βάση. Βιδώστε μια μεγάλη γωνιά αλουμινίου σε κάθε πλευρά του τριγώνου για να σταθεροποιήσετε τις βάσεις. Κάντε το ίδιο και για τις υπόλοιπες βάσεις για τα σετ Α & Β.

10 kollima trigonon

ΒΗΜΑ 11: ΚΟΛΛΗΜΑ ΠΛΑΤΗΣ

Στα τριγωνικές βάσεις της πλάτης θα κολλήσουμε οριζόντια 3 τάβλες. Για να ταιριάζουν με τα ξύλα των παλετών, χρησιμοποιήστε τάβλες 14 εκατοστών πάνω-κάτω και τάβλα 10 εκατοστών στη μέση. Εναλλακτικά, αν έχετε περισσότερες παλέτες μπορείτε να τις αποσυναρμολογήσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ξύλα για τις πλάτες.

Ξεκινήστε με την τάβλα που ακουμπάει στην παλέτα. Σημειώστε το ύψος της τάβλας πάνω στις βάσεις της πλάτης και περάστε Mamut Glue Crystal. Στην πίσω πλευρά της τάβλας, βιδώστε μια μικρή γωνιά ώστε να συνδέσετε την τάβλα με την κάθε βάση.

11 kollima platis

ΒΗΜΑ 12: ΚΟΛΛΗΜΑ ΠΛΑΤΗΣ

Με τον ίδιο τρόπο κολλήστε και βιδώστε την πάνω τάβλα ώστε να έρχεται σύριζα με το τελείωμα των τριγωνικών βάσεων. Τέλος κολλήστε και βιδώστε την ενδιάμεση τάβλα μοιράζοντας την απόσταση ανάμεσα στην πάνω και στην κάτω τάβλα.

Με τον ίδιο τρόπο κολλήστε τα τρίγωνα και τις τάβλες και στον δεύτερο καναπέ. Τα σετ Γ & Δ δεν έχουν πλάτες.

TIP: Ενδεχομένως να χρειαστείτε βοήθεια από κάποιον να σας κρατάει τις τάβλες μέχρι να βιδώσετε

12 kollima platis

ΒΗΜΑ 13: ΒΕΡΝΙΚΙ

Αφού έχετε ολοκληρώσει όλες τις κατασκευές με τις παλέτες και τις τάβλες μπορείτε να τις περάσετε με ένα διάφανο βερνίκι εμποτισμού για εξωτερικό χώρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: μην περάσετε βερνίκι πάνω στις πλευρές που θα κολλήσετε τις πλάκες πεζοδρομίου (Σετ Γ & Δ).

TIP: Αν πρόκειται να αφήσετε τους καναπέδες έξω όλη την χρονιά, καλό θα ήταν να ξαναπερνάτε ένα χέρι βερνίκι κάθε 1 ή 2 χρόνια.

13 verniki

ΒΗΜΑ 14: ΠΛΑΚΕΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ

Αν θέλετε να αλλάξετε το χρώμα των πλακών πεζοδρομίου μπορείτε να τις περάσετε με τσιμεντόχρωμα, εμείς επιλέξαμε χρώμα γκρι. Αφού στεγνώσουν, τοποθετήστε 6 πλάκες στο τραπεζάκι και 2 στην άκρη του καναπέ που δεν έχει πλάτη. Κολλήστε μία μία τις πλάκες, περνώντας 3 τριγωνικά κορδόνια Mamut Glue High Tack στις παλέτες.

14 plakes

ΒΗΜΑ 15: ΕΤΟΙΜΟ!

Ο γωνιακός καναπές και το τραπεζάκι από παλέτες είναι έτοιμα. Κάντε ένα διάλλειμα και σκεφτείτε χρωματικούς συνδυασμούς για τα μαξιλάρια σας.

17 ready

ΒΗΜΑ 16: ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα μαξιλάρια  ή να κάνετε ειδική παραγγελία. Βρείτε τις προτεινόμενες  διαστάσεις των μαξιλαριών στο αρχείο με το σχέδιο.

TIP: Φροντίστε να πάρετε μαξιλάρια με ύφασμα αντοχής για εξωτερικό χώρο.

16 maxilaria

ΒΗΜΑ 17: ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ!

Διακοσμήστε τον χώρο σας με μικρά μαξιλαράκια, γλάστρες, κεράκια και φωτάκια και απολαύστε το μπαλκόνι σας!

17 ready

Προϊόντα κατασκευής

Mamut Glue High Tack

Mamut Glue Crystal

 

Bostik: Κρεβάτι και Κεφαλάρι απο παλέτες
VECHRO: 72 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Παρόμοιες δημοσιεύσεις με το παρών άρθρο