Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς κανόνες κάθε εσωτερικής διακόσμησης, σύγχρονης ή παραδοσιακής είναι ο συνδυασμός του χρώματος με το φως, έτσι ώστε και τα δύο αυτά στοιχεία να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο σε μια συνύπαρξη απόλυτα αρμονική, σε μια ιδανική σχέση αλληλεξάρτησης. Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επιλογή των χρωμάτων στις κάθετες επιφάνειες ενός οποιουδήποτε χώρου, είναι η σωστή τους ανάδειξη με το κατάλληλο φως.
Χρώμα και φως: Μια σχέση αλληλεξάρτησης! Δύο «ετερόκλητα» αλλά και αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία, καθοριστικά για την ολοκλήρωση κάθε αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Δύο απαραίτητα κριτήρια για την τελειοποίηση κάθε εσωτερικής διακόσμησης, μοντέρνας ή παραδοσιακής. Δύο βασικά «συστατικά» που το ένα αναδεικνύει το άλλο, συνυπάρχοντας ισότιμα και συμμετέχοντας αρμονικά στην ολοκλήρωση συνθέσεων υψηλής αισθητικής. Δεν υπάρχει χρώμα που να μην δίνει την ψευδαίσθηση πως διαφοροποιείται, ανάλογα με την ένταση του φυσικού φωτός.
Οι ακτίνες του ήλιου, ιδιαίτερα το πρωί ή το απόγευμα, έχουν την ικανότητα να χαρίζουν λάμψη σε αντικείμενα ή σε επιφάνειες, κάνοντας τις αποχρώσεις τους πιο έντονες ή πιο ανεπαίσθητες, και συγχρόνως δημιουργώντας παράξενες «σκιές» ή χαρίζοντας το δικό τους «βάθος» στο χώρο. Αυτή η «μυστηριακή» αίσθηση, αυτό το ακαθόριστα μελαγχολικό ή αντίθετα ευχάριστο συναίσθημα που το φως μάς προκαλεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα χρώματα που ανάλογα με την ένταση του φωτός αποκτούν τη δική τους διαβάθμιση, τη δική τους ζωντάνια, τη δική τους «εσωτερική» δύναμη. Με τον ίδιο τρόπο ένας σωστά μελετημένος τεχνητός φωτισμός είναι σε θέση να αναδείξει ιδανικά εκείνη τη χρωματική επιλογή, που με τη σειρά της θα μεταμορφώσει στην κυριολεξία οποιοδήποτε χώρο.
Για μια επιτυχημένη ανακαίνιση, μια από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε διαφορετικές ατμόσφαιρες σε κάθε χώρο, αλλάζοντας όχι μόνο τα χρώματα, αλλά και το φως που τα αναδεικνύει. Πολλές από τις αποχρώσεις ενός σαλονιού για παράδειγμα θα έδειχναν διαφορετικές και πολύ πιο όμορφες με μια κατάλληλη μελέτη φωτισμού, με κάποια σωστά τοποθετημένα φωτιστικά τοίχου ή μερικά σποτ εντοιχισμένα σε συγκεκριμένα σημεία. Σε κάποιες περιπτώσεις οι συγκεντρωτικές δέσμες φωτός είναι σε θέση να δημιουργήσουν άψογες οπτικά εικόνες, δίνοντας το κατάλληλο βάθος σε χρωματικές τονικότητες που σε άλλες περιπτώσεις θα έδειχναν ουδέτερες ή αδιάφορες.
Το γκρι για παράδειγμα αποκτά τις δικές του μοναδικές εντάσεις, ανάλογα με τη γωνία που πέφτει πάνω του το φως. Έτσι ένας γκρίζος τοίχος μοιάζει σαν να γίνεται «ανάγλυφος», σαν να αποκτά μια μυστήρια προοπτική, που με τη σειρά της χαρίζει ξεχωριστή ατμόσφαιρα σ’ όλο το χώρο. Με την ίδια λογική ένας πράσινος τοίχος αποκτά μια παράξενη χρωματική διαβάθμιση χάρη σε κάποια σποτάκια οροφής, που δίνουν μεγαλύτερη ένταση σε κάποια σημεία του, αναδεικνύοντας ανάλογα τα έπιπλα ή τα διακοσμητικά αντικείμενα που θα συμπληρώσουν τη σύνθεσή μας.
Το σαλόνι θα πρέπει ν’ αποτελεί στην κυριολεξία τη «βιτρίνα» ενός σπιτιού. Θα πρέπει να ξεχωρίζει μ’ ένα ολότελα δικό του στυλ. Εδώ θα φανεί το γούστο των ιδιοκτητών του, εδώ θ’ αναδειχθεί το πραγματικό αισθητικό τους κριτήριο, εδώ θ’ αποδειχτεί αν είναι σε θέση να κάνουν τους φίλους τους να αισθανθούν στην κυριολεξία «σαν στο σπίτι τους». Μια άνετη κι ευχάριστη ατμόσφαιρα μπορεί εύκολα να προκύψει αν επιλεχτούν τα χρώματα των τοίχων πάντα σε άμεση συνάρτηση με το κατάλληλο φως.
Αν τοποθετηθούν σε έξυπνα επιλεγμένες θέσεις π.χ. ένα ρομαντικό κηροπήγιο ή ένα μεγάλο φωτιστικό δαπέδου από χαρτί ή δύο μικρά αμπαζούρ-απλίκες τοίχου ή οποιαδήποτε άλλη φωτιστική επέμβαση ταιριάζει με το συγκεκριμένο χώρο. Έτσι το σαλόνι δεν θ’ ακολουθεί την «πεπατημένη», αλλά θα ξεχωρίζει με το δικό του δυναμισμό, δίνοντας προτεραιότητα σ’ ένα αληθινά «ζωντανό» συνδυασμό: Το χρώμα πάντα σε συνάρτηση με το κατάλληλο φως είναι η καλύτερη λύση για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, για όσους θέλουν εκείνο το «κάτι άλλο» που είναι σε θέση να αιφνιδιάζει με τη «δύναμη» και την έντασή του, αλλά και συγχρόνως να εντυπωσιάζει με την υψηλή του αισθητική.