Διαβάζονται

mychroma1
14 Ιανουαρίου 2013
Χρώμα και Διακόσμηση
Η έξυπνη χρήση του χρώματος στις κάθετες επιφάνειες ενός σαλονιού είναι σε θέση να χαρίσει το δικό της δυναμισμό στο χώρο, ολοκληρώνοντας ευχάριστες ατμόσφαιρες, ιδανικές για όμορφες συζητήσεις με φίλ...
88676 Hits
Editor1
18 Ιανουαρίου 2014
Χρώμα και Διακόσμηση
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας της διακόσμησης ενός επαγγελματικού χώρου, είναι η σωστή επιλογή των χρωμάτων του. Ένα χρώμα είναι σε θέση να «μιλήσει» με τον καλύτερο τρόπο όχι μόν...
31843 Hits
Editor1
30 Ιανουαρίου 2013
Χρωματική Αντίστιξη
Το γκρι, το πράσινο και το κόκκινο είναι τρεις χρωματικές επιλογές που αν εφαρμοστούν σωστά, έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν στην κυριολεξία οποιοδήποτε χώρο. Το κάθε ένα απ' αυτά τα βασικά χρώμα...
30719 Hits
mychroma1
14 Ιανουαρίου 2013
Τεχνοτροπίες-Χρωματικές εφαρμογές
 Το Fusion είναι ένα φυσικό διακοσμητικό stucco με μεταλλικές ανταύγειες, ένα απόλυτα μοντέρνο εφέ που αναδεικνύει άψογα τα έπιπλα design, ένα διακοσμητικό χρώμα ικανό να μεταμορφώσει στην κυριολ...
30135 Hits
Editor1
29 Ιανουαρίου 2013
Ειδήσεις
 O νέος οικονομικός και εξαιρετικά εύκολος τρόπος δημιουργίας τεχνοτροπιών που σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει αριστοτεχνικά φόντα, σκηνικά στην καθημερινότητά σας. Στο σύστημα συμμετέχουν ευκολο...
29678 Hits
4 minutes reading time (804 words)

Urbanart: Graffiti στα σχολεία

Urbanart: Graffiti στα σχολεία

carpe diem logo-001

Η ομάδα CARPE DIEM συνεχίζει με την ίδια πάντα επιτυχία την εφαρμογή του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια». Τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν τοιχογραφίες στο 35ο Δημοτικό των Εξαρχείων, το 1ο Δημοτικό Παγκρατίου, το 50ο Δημοτικό στο σταθμό Αττικής, το 20ο Δημοτικό Αγίου Παντελεήμονος και το 64ο Δημοτικό του Μεταξουργείου.

 

 

 IMG 3937  ENTYPO

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΧΡΩΜΑΤΑ COSMOSLAC, ΣΠΡΕΪ SABOTAZ80, ΣΚΑΛΩΣΙΕΣ ΚΑΡΑΒΑΣ

Το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» ξεκίνησε σαν ιδέα από την ομάδα Carpe Diem το 2007 με αφορμή την κυκλοφορία του λευκώματος «...στο δρόμο», το οποίο αποτέλεσε μια καταγραφή της streetart σκηνής στην Ελλάδα. Οι πρώτες τοιχογραφίες έγιναν το 2007 σε δύο σχολεία του δήμου Ν. Ιωνίας Αττικής, και το 2008 σε σχολεία στην περιοχή Αμπελοκήπων. Με το χρόνο προστέθηκαν διοργανώσεις σεμιναρίων στους μαθητές και αργότερα συμμετοχές και των ίδιων των μαθητών με ζωγραφική σε χαμηλότερες επιφάνειες των σχολικών κτιρίων.

KEZ 1  KEZ 2

Στη σημερινή του μορφή το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και λειτουργεί παράλληλα σε τρία επίπεδα: μαθητές / εκπαιδευτικοί και γονείς / τοπική κοινότητα. Το πρόγραμμα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τέχνη της τοιχογραφίας μπορεί να παρέμβει στο «δέρμα» της πόλης, να ομορφύνει τους χώρους, να εκφράσει μηνύματα και προβληματισμούς, να εκπαιδεύσει νέους και να προβάλει ένα διαφορετικό τρόπο συνομιλίας και διεκδίκησης.
Περιλαμβάνει σαν δράσεις:
- τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντρικής τοιχογραφίας από επώνυμους νέους έλληνες καλλιτέχνες από το χώρο της urbanart σκηνής
- την υλοποίηση σεμιναρίων
- τη συμμετοχική δράση των μαθητών

KEZ 3  KEZ 5

Το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» στήριξε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr), με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων και με χορηγούς τα χρώματα CosmosLac, τα σπρέι Sabotaz80 και τις σκαλωσιές Π. Καραβάς. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή η ομάδα Carpe Diem εστίασε την παρέμβασή της σε 5 σχολεία στο κέντρο της Αθήνας:
•    το 35ο Δημοτικό, περιοχή Εξαρχείων
•    το 1ο Δημοτικό, περιοχή Παγκρατίου
•    το 50ο Δημοτικό, περιοχή σταθμού Αττικής
•    το 20ο Δημοτικό, περιοχή Αγ. Παντελεήμονος
•    το 64ο Δημοτικό, περιοχή Μεταξουργείου
Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Kez, Ners, Ozone, Senor, Scar, Woozy, Tare & Taxis.

IMG 3994  S7

Η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος ξεκινάει με την κατάθεση προσχεδίων από τον υπεύθυνο καλλιτέχνη του έργου. Αυτός αφού επισκεφτεί το σχολείο και το γύρω χώρο καταθέτει τις προτάσεις του στη διεύθυνση του σχολείου και από κοινού αποφασίζεται ποιο από τα προσχέδια θα υλοποιηθεί. Το βασικότερο στοιχείο του προγράμματος είναι η εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών και στο χώρο που θα δοθεί για να αναπτυχθεί αυτή η σχέση.
Με το πέρας της κεντρικής τοιχογραφίας υλοποιούνται τα σεμινάρια-επίδειξης τεχνικών γκράφιτι και τοιχογραφίας, με τη συμμετοχή συνήθως όλου του σχολείου και όλων των τάξεων. Ακολουθεί η συμμετοχή των μαθητών, στους οποίους παραδίδονται υλικά για τη ζωγραφική χαμηλότερων επιφανειών. Η παρέμβαση των μαθητών γίνεται είτε με βάση δικά τους προσχέδια είτε σε περιγράμματα που έχει σχεδιάσει ο καλλιτέχνης στις επιφάνειες με σχέδια των μαθητών ή ελεύθερα.

S1  OFK 55

Η ομάδα Carpe Diem τονίζει: «Το γκράφιτι και η τοιχογραφία γενικότερα εντυπωσιάζουν τα παιδιά, ιδιαίτερα στις ηλικίες του δημοτικού αλλά και γυμνασίου. Με την αμεσότητα και την ελευθερία που τους παρέχει έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι που θέλουν οι ίδιοι πραγματικά στο χώρο τους. Συνήθως η μόνη ερώτηση των μαθητών αφού τελειώσει το πρόγραμμα είναι πότε θα ξανάρθουμε και αν μπορούμε να πάμε σπίτια τους να συνεχίσουμε. Σε πολλές επίσης περιπτώσεις μας προσκαλούν (μαθητές και γονείς) να παρέμβουμε σε γειτονικές επιφάνειες ή και σε επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας τους.
Σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα (έχουν γίνει παρεμβάσεις σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καλοχώρι, Φαρκαδώνα, Ικαρία κ.α.) ενώ υπάρχουν σε αναμονή πάνω από 85 σχολεία σε όλη τη χώρα και κάθε μήνα προστίθενται και καινούρια. Αναμένουμε την ένταξη τους σε κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να στηριχτεί από τα συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας, Πολιτισμού κ.α.) ή μέσω χορηγιών με φορείς και ιδιώτες με τους οποίους προσπαθούμε να συνεργαστούμε.»

OFK 120

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» και για τη στήριξή του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
www.carpe-diemact.gr και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Phto copyright by artists. Για οποιαδήποτε χρήση επικοινωνήστε με Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Sophistication: πρωτότυπο κι εντυπωσιακό
Όλα στο φώς!

Παρόμοιες δημοσιεύσεις με το παρών άρθρο